Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Årets julklapp – Stormköket

|14/12, 2020

Råd och tips till dig som ska köpa ett stormkök till dig själv eller som julklapp till någon.

Stormkök finns i många modeller och utförande, från de som är mer allround till extrema specialvarianter som är väldigt små och lätta. Mest klassiskt av alla är Trangia. Det är ett svensktillverkat allroundkök som sett mer eller mindre likadant ut i snart 70 år, men samtidigt utvecklats med flera olika brännartyper för olika bränslen och olika materialval i kastruller och pannor. Ett Trangiakök är min första och bästa rekommendation för den som ska skaffa sitt första stormkök. Det är stabilt, säkert och finns gott om reservdelar och tillbehör. Det finns många kopior av Trangia som man ska se upp med då de inte har samma säkerhetstänk och stabila konstruktion. Jag har genom åren som ledare i Friluftsfrämjandet och i mitt jobb som instruktör i Lakeside Adventure sett flera incidenter med de billigare kopiorna. -Kastruller som glider av köket då de inte står stadigt, det har börjat brinna i gräset för att brännaren är för nära marken etc. Det är helt enkelt inte värt en sparad hundring när risken att det går illa är så mycket större. Fördelen med Trangia är också att man kan utveckla sitt kök med olika typer av brännare eller olika typer av kastruller om man vill då det finns så många varianter som passar ihop. Min fars kök som varit med sedan innan jag föddes är fortfarande med på turer och det är kompatibelt med min sambos kök som införskaffades för några få år sedan. En säker investering för många år alltså.

Det fina med Trangias kök är att det är så komplett. En bra stomme som samtidigt är ett vindskydd för lågan så att värmen når kastrullen på ett bra sätt, en brännare (sprit- eller gasbrännare), två kastruller, en stekpanna, handtagstång och om man vill en kaffepanna. Allt detta ryms i köket som packat inte är större än 22cm i diameter och ca 11cm högt med en vikt på ca 1 kg.

Materialmässigt så är köket gjort i aluminium med ett par olika beläggningar om man vill uppgradera på något sätt. Personligen har jag uppgraderat stekpannan till en panna med nonstick-beläggning (teflon) det går även att få det i kastrullerna om man vill det. En annan bra variant är deras duossal som är en aluminiumkastrull i grunden men med en insida av rostfritt stål vilket gör det lite mer tåligt mot repor.

När det gäller val av bränsle och brännare så har Trangia 2 varianter. Den klassiska spritbrännaren som eldas med t-sprit är billigast och enkel att använda. Fördel för priset och att spriten brinner och ger bra effekt alla årstider. Nackdelen är att det kan sota en hel del vilket kan lösas med att man köper lite dyrare sprit av typen tenol eller origonol alternativt späder t-röd med lite vatten men då tappar man samtidigt lite effekt. En annan nackdel är att man inte kan reglera värmen så bra, det finns i princip full fart, halv fart och släckt. Viktigt med spritbrännaren är att man låter spriten brinna upp helt innan man packar ner köket så att man slipper spritläckage i kastrullerna, det smakar hemskt om man råkar ut för det. Om spriten tar slut innan maten är klar är det extremt viktigt att man låter brännaren kallna innan man fyller i mer sprit annars kan man få en explosionsartad självantändning med svåra brännskador som följd, du ska kunna hålla i brännaren utan att bränna dig när du häller i ny sprit.

Det andra brännaralternativet är gasbrännaren, det koster lite mer men är väldigt smidigt. Med gasbrännaren är det väldigt enkelt att reglera temperaturen och du kan lätt stänga av när du är klar och återtända om du behöver värma på något igen. Nackdelen med gas är att det tyvärr inte fungerar så bra vintertid, vid kall väderlek minskar trycket i gasflaskan och effekten avtar väldigt fort.

För dig som vill ha mindre, lättare och mer extremt kök så finns det en uppsjö men då gäller det att veta vad jag vill med mitt kök. Man måste tänka på vad jag vill använda för kokkärl, hur jag skapar vindskydd så värmen hamnar rätt, vilken typ av bränsle jag vill använda och i vilka världsdelar vilka bränslen går att få tag på osv. Det går vi inte in på den här gången.

Vill du ha mer tips om stormkök eller vill gå en kurs i matlagning med stormkök så hör av dig så tar vi en matlagningsdag ute någon gång efter helgerna.

André Axelsson

Lakeside Adventure