Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

5 Paddeltips

|19/11, 2020

5 Paddeltips

Dagstur på Strömsholms kanal

En perfekt dagstur för den som inte paddlat så mycket innan men som ändå vill prova på är att paddla från Surahammar till Hallstahammar.  Paddlingen börjar nedanför slussen i Surahammar och efter en stund kommer man ut på turens enda sjö, Östersjön som är ca 2 km lång och lika bred. När man korsat Östersjön och kommer in i ån igen så har man en mysig strand på vänster sida där man kan stanna för att ta en fika och ett uppfriskande dopp. Ån slingrar sig sedan vidare med åsen på höger sida och till vänster om kanoten finner du växelvis skogar, åkrar samt hagmarker. Ungefär mitt på paddelturen kommer man till Buren vilket är en scoutstuga där man kan gå i land för att äta mat. Det finns även en eldstad där man kan tända en eld om vädret lämpar sig för en brasa, håll koll på eldfaran. Glider man vidare i vattnet kommer man snart till Ålsätra.  Det är en mysig ö i kanalen där det finns vindskydd, grillplats och utedass, bra rastplats och där går det även utmärkt att utöka äventyret med en övernattning. Från ön är det bara ett hundratal meter fram till Ålsätra sluss där man behöver lyfta kanoten förbi om man inte anpassar tiden så att man kan slussa ner på ordinarie slussningstid mot en liten avgift. Det är en ganska mäktig känsla att sitta i kanoten inne i slussen medan vattennivån sjunker och tänka att man är med om en historisk aktivitet, slussningen och tekniken är fortfarande densamma som när slussarna togs i bruk 1795. Efter slussen är det knappt en timmes paddling kvar till Trångfors i Hallstahammar där man kan avsluta turen. Den här turen kan göras både med klassiska kanadensare, enmanskajaker eller tvåmanskajaker.

 

Prova att paddla SUP

Stand Up Paddling är en ganska ny och snabbt växande paddelaktivitet som är jättekul. Att stå upp och paddla är faktiskt inte så svårt som man kan tänka sig, men risken finns att man plurrar i under sina första försök. Passa på en dag när det är varmt i vattnet och börja med en tur i lite lugnare vatten. Man kommer inte lika långt med en SUP som man gör med kanadensare eller kajaker, så välj en kortare paddelsträcka. Fika och handduk går bra att ha med sig i en vattentät packsäck på paddelbrädan. Själv har jag även paddlat med hunden med på brädan, men i slutändan brukar hon ha simmat större delen av vägen. En lagom första tur kan exempelvis vara att paddla mellan Hallstahammar och Kolbäck eller en rundtur i vattnen kring Borgåsund.

 

Upplev Mälaren från kajaken

Mälarens öppna vatten lämpar sig bättre för kajaker än kanadensare då kajakerna är lättare att hantera i vind och vågor. Jag rekommenderar att följa med på en arrangerad tur eller paddla med någon som har erfarenhet om du ska ut på lite öppnare vatten för första gången. Myten om att man kommer välta och sitta fast är just det, en myt. Väljer man en turkajak och får några bra tips på vägen så är det faktiskt väldigt ovanligt att man tippar. Det fantastiska med kajaken är att den glider så lätt i vattnet och att man kommer så nära naturen. En utflykt med kajak kan med fördel starta vid Borgåsund där man kan paddla ut på Mälaren. Ta med ombyte och fika i vattentäta påsar och utforska sjön kring Kvicksund. Vid Jordamarken finns en fin rastplats med vindskydd och det går även att paddla till Sandabadet för en simtur.

 

Långpaddling Strömsholms kanal

Kanalen har massor av fina paddelsträckor att erbjuda, allt från en dagspaddling till en övernattningstur hela vägen från Smedjebacken i Norr till Mälaren i Borgåsund. De norra delarna av kanalen består till stor del av sjöar, Norra och Södra Barken, Åmänningen och Virsbosjön för att nämna några stycken. Sedan smalnar det av från Seglingsberg och nedåt. Totalt är det ca 11 mil att paddla plus att man kan göra lite avstickare på vägen för att utforska fler platser. Jag rekommenderar minst 4 dagar för hela sträckan och kanske en hel vecka om man vill utforska området runt omkring samt ha någon paddelfri dag också. Längs vägen finns mycket att upptäcka så som vacker natur, bergslagens historia, härliga badplatser och mysiga vindskydd för pauser eller övernattning. Har du inte tält, stormkök och sovsäckar själv så finns det uthyrningar som kan hjälpa till att fixa fram den utrustning du behöver. Vill man ha lite bekvämare övernattningar så kan man boka hotell, herrgårdar och stugor längs vägen.

 

Kvällspaddling i solnedgång

Under sommaren är dat ganska vanligt att dagens vind lägger sig framåt 19-tiden på kvällen och därför passar det otroligt bra att ge sig ut på en kvällstur på vattnet. När vinden mojnar och lugnet lägger sig, så kan du få se och höra olika djur som kommer fram i skymningen. I många av våra vatten runt om i Västmanland har bävern kommit tillbaka starkt sedan de var näst intill utrotade för några årtionden sedan. Älgar och rådjur kanske syns längs stränderna och vi har chansen att höra massor av fåglar när andra ljud tonar bort. Om du inte har semester men ändå vill fånga den där lugna atmosfären så är den inte längre bort än en kvällspaddling med lite picknickfika eller kanske till och med äta dagens middag ute på något bra strandhugg. Vill du veta mer om vad du hör och ser så boka en tur med en duktig guide.